Heeft uw kat last van vuurwerkangst?

Sinterklaas, kerst en oud- en nieuw: dit is voor ons een tijd van plezier en drukte, een tijd met veel bezoek, lawaai, muziek en cadeautjes, kerstbomen en heerlijke geuren. Voor veel katten is dit echter een periode die ze liever overslaan. Vuurwerkangst is geen pretje!

Lees hier, hoe u ervoor kunt zorgen dat uw kat met zo min mogelijk stress door deze dagen kan komen.

vuurwerkangst-kat


Laat ze wennen aan het geluid

Het beste wat u kunt doen, is uw kat  trainen om niet of minder bang te zijn voor vuurwerk. Het lijkt misschien overdreven om voor vuurwerkangst een hele training te doorlopen, het probleem is immers maar tijdelijk aanwezig. Maar doordat uw kat het geluid normaal gaat vinden kunt u angst voorkomen. Het risico bestaat namelijk ook dat vuurwerkangst/angst voor geluiden steeds erger wordt naarmate katten ouder worden, begin daarom het liefst op zo’n vroeg mogelijke leeftijd! Het wennen kan door middel van een vuurwerk CD of zoek de geluiden online op. Het is wel belangrijk om hier zo snel mogelijk mee te beginnen, deze methode heeft namelijk tijd nodig.

Zet eerst de CD zachtjes aan zodat uw kat er niet op reageert en ga met uw kat lekker spelen of knuffelen. Zet dan de CD steeds iets harder maar nooit zo hard dat uw kat ervan schrikt. Als uw kat angst vertoont tijdens het trainen dan is dit een teken dat u de training te moeilijk heeft gemaakt. Ga dan een aantal niveaus terug en bouw de training opnieuw op, dit keer met kleinere stapjes. U kunt hem of haar na afloop van het spel iets lekkers geven. Herhaal deze training dagelijks tot aan oud en nieuw.

Er zijn ook YouTube filmpjes met vuurwerkgeluiden te vinden.

Feromonen

Er zijn hulpmiddelen zoals Feliway die bepaalde feromonen afscheiden; dit zijn geurstoffen met een kalmerende werking op uw kat. Deze bestaan als een verdamper die u in het stopcontact steekten  als spray. Dit kan helpen uw dier rustiger te maken. Begin ongeveer twee weken van tevoren zodat het middel kan inwerken.

Het natuurlijke product Zylkene

Zylkene is een voedingssupplement dat alfa-casozepine bevat. Dit is een middel dat kalmerend werkt en een vergelijkbare rustgevende werking heeft als valium maar niet slaapverwekkend is. Het kan gegeven worden als er stress verwacht wordt, dan het liefst 1-2 dagen van tevoren (bij een verhuizing, een lange reis of verblijf in een pension). Als uw dier langdurig stress ervaart kan men na ca. 1-2 weken effect verwachten (bijvoorbeeld bij vuurwerkangst). Bij dieren die al in de stress raken bij het horen van de eerste knal is het te adviseren om 1 maand tot 2 weken voor oudjaarsdag Zylkene te gaan geven, zodat, als het eerste vuurwerk afgestoken wordt (soms al paar weken van tevoren), de medicatie al werkt.

Medicatie

Een vroeger veel gebruikt middel was acepromazine (Vetranquil).  Dit middel maakt uw dier juist gevoeliger voor geluid. Het dier lijkt weliswaar rustig, maar is teveel onder invloed om te kunnen rennen of trillen, maar de angst is niet weg en kan zelfs groter worden. Daarom raden wij dit middel ten zeerste af.

Een optie die voor zowel katten als honden kan worden ingezet, is Alprazolam. Alprazolam is familie van valium, maar werkt vooral angstverminderend en minder sufmakend. Ook dit is een heel veilig middel wat bij erge angst op de dag zelf kan worden ingezet. Om dit middel voor te schrijven aan uw huisdier zijn wij wettelijk verplicht hem of haar eerst te zien op consult.

En tot slot; Tips voor de dag zelf

  • Houd uw kat bijtijds binnen, liefst al de dag voor oud & nieuw, om te voorkomen dat hij buiten in paniek raakt. Sluit eventuele kattenluikjes af zodat hij niet alsnog per ongeluk naar buiten kan vluchten.
  • Stel het avondeten van uw kat uit tot een later tijdstip op de avond. Als dieren hongerig zijn, hebben zij minder aandacht voor het vuurwerk, ook een nieuw speeltje aanbieden kan helpen om de aandacht van het geknal af te houden;
  •  Laat uw kat zelf een plekje in huis opzoeken waar het zich prettig voelt;
  • Sluit de gordijnen, laat het licht aan en zet radio of TV aan. De prikkels van buiten vallen dan iets minder op;
  • Zorg dat uw kat gechipt en geregistreerd is en eventueel zijn naamkokertje om heeft. Mocht hij onverhoopt weglopen of ontsnappen, dan kan hij sneller met u herenigd worden.

Heeft u vragen over dit onderwerp, neem vooral contact met ons op. Wij wensen u alvast fijne feestdagen!