Bij Dierenkliniek Vondelpark is het mogelijk om uw vrouwelijke cavia, oftewel zeug, te laten steriliseren. Dit is mogelijk bij een leeftijd vanaf 4 maanden.

Waarom is het steriliseren van uw cavia belangrijk?

Er zijn diverse redenen om uw cavia te laten steriliseren. Namelijk:

  • Uw voorkomt ongewenste nakomelingen
  • Uw voorkomt de kans op tumoren op de eierstokken
  • Uw voorkomt de kans op tumoren in de baarmoeder
  • Uw voorkomt dat er Cystes op de eierstokken komen (70% van de vrouwelijke cavia’s krijgt dit vanaf een leeftijd van 2 jaar)

Moet de cavia nuchter zijn voor de sterilisatie?

Voor de operatie hoeft uw cavia niet nuchter te zijn. Het is zelfs erg belangrijk dat ze gewoon blijven eten. De darmen van een cavia mogen namelijk niet stil komen te liggen. Ze zijn anders weer heel moeilijk op gang te brengen. Ook na de operatie is het van belang om de cavia zo snel mogelijk weer aan het eten te krijgen.

Hoe gaat de sterilisatie van de cavia in zijn werk?

Voor de operatie wordt uw cavia onder algehele narcose gebracht en krijgt zij een injectie met pijnstilling. Om ervoor te zorgen dat haar lichaamstemperatuur juist blijft wordt zij op een warmtemat gelegd. Zodra de operatie is afgerond krijgt de cavia gelijk een injectie om weer wakker te worden, zodat de narcose zo kort mogelijk duurt. Gedurende de narcose wordt uw cavia constant gemonitord.

Nazorg van de sterilisatie

Zodra uw cavia wakker is bellen we u om te bespreken hoe de operatie is gegaan en om in te plannen wanneer u haar kan komen ophalen. Het is belangrijk dat uw cavia goed warm blijft. Houd haar dus even binnen en zorg dat zij een warm plekje heeft om te liggen. Er mag geen stro, zaagsel of hooi in haar hokje liggen, dit kan namelijk de wond irriteren. Zorg dus voor een gladde, schone en zachte ondergrond. Een handdoek is bijvoorbeeld een goede oplossing. Houd goed in de gaten dat uw cavia blijft eten en drinken en dat ze ontlasting heeft. Wij bellen u de dag na de operatie op om te vragen hoe het gaat. Heeft u voor die tijd zelf vragen of twijfels, neem dan altijd contact met ons op!