Net als bij mensen, honden en katten kunnen, we konijnen vaccineren tegen dodelijke ziektes. Er komen 2 belangrijke virale ziektes voor bij onze wilde konijnen in Nederland en het is belangrijk om onze huiskonijnen hiertegen te beschermen. Deze twee dodelijke ziektes zijn Myxomatose en RHD.

Myxomatose

Wat is Myxomatose?

Myxomatose is een virus wat lijkt op het pokkenvirus. Het komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en is via Australië in Europa terechtgekomen.

Hoe raken konijnen besmet met Myxomatose?

Konijnen raken besmet via insecten zoals muggen, vliegen en vlooien en soms ook door direct contact. Konijnen die niet buiten komen, kunnen dus helaas nog steeds ziek worden.

Wat zijn de symptomen van Myxomatose?

Een konijn dat besmet is geraakt, krijgt zwelling rond de ogen, snuit en anus en daarna ook bulten op de rest van het lichaam. Ook kunnen ze een longontsteking krijgen waar ze helaas bijna altijd aan dood gaan.

RHD

Wat is RHD?

Rabbit Haemorrhagic Disease (RHD) of Viral Haemorrhagic Disease (VHD) is een zeer dodelijke variant van het calicivirus. Oorspronkelijk is dit virus eind jaren 80 vanuit China naar Europa gekomen. In 2015 kwam er nog een nieuwe variant RHD2 bij. Dit virus is zeer moeilijk te bestrijden, het kan namelijk zowel via direct contact als via besmet materiaal overgebracht worden. Daarnaast kan het zeer lang overleven buiten het lichaam en kan het ook tegen vorst. Het wordt via de urine en ontlasting van zieke konijnen uitgescheiden en na een wandeling in konijnengebied kun je dit zo onder je schoenzolen meenemen. Ook via insecten en hooi/bodembedekking kan het virus het huis binnen komen.

Bescherming

Zoals eerder gezegd, is er gelukkig een manier om konijnen tegen deze dodelijke ziektes te beschermen en dat is vaccineren! Vanaf een leeftijd van 5 weken, kun je een konijn tegen beiden ziekten (en beiden varianten van RHD) vaccineren. We doen dit bij voorkeur in de periode april/mei om de konijnen optimaal te beschermen en de vaccinatie moet 1 x per jaar herhaald worden. Tijdens het vaccinatieconsult wordt het konijn ook volledig nagekeken en dat is minstens zo belangrijk als vaccineren. Aangezien konijnen prooidieren zijn, laten ze slecht tekenen van zwakte of ziekte zien. Een jaarlijkse controle is dan van levensbelang om aandoeningen vroeg op te sporen en de gezondheid van het konijn te bewaken.