De geschiedenis van Dierenkliniek Vondelpark

Dierenkliniek Vondelpark heeft een rijk verleden en behoort tot de oudste dierenartsenpraktijken van Amsterdam!

Aan het begin van de vorige eeuw, toen de dierenarts nog vooral voor de landbouwhuisdieren was, was het revolutionair dat Dr. Johannes (Jan) Gajentaan in 1928 zijn deuren opende voor de honden en katten van Amsterdam met hun baasjes. Dr. Gajentaan was vanaf 1950 de Amsterdamse Sinterklaas en de eerste “nationale” televisie-Sinterklaas. Dr. Gajentaan was ook schrijver van, vooral medische, dierenboeken. Ook publiceerde hij rond 1935 het humoristische boek “Volgende patiënt! Op het spreekuur bij den dierenarts”. De bekende Nederlandse illustrator Jo Spier tekende het hondje op de voorkant van dit boek. Ditzelfde hondje is tot vandaag onderdeel van het logo van de praktijk. Dr. Gajentaan stond in Amsterdam bekend als groot dierenvriend.

De zoon van Dr. Gajentaan heeft de praktijk overgenomen en succesvol voortgezet tot een praktijk die voor die tijd op hoog niveau diergeneeskunde uitoefende. Ook hij heeft een boek geschreven, “Kleine kwalen bij honden en katten”, wat veel pas afgestudeerde dierenartsen graag in de kast hebben staan. Toen hij professor werd in Utrecht aan de faculteit Diergeneeskunde heeft hij de praktijk verkocht.

Na de familie Gajentaan zijn Roderick Jansen en daarna Menco Heun eigenaar geweest van de praktijk. Menco Heun, de voortganger van de huidige eigenaar Elsje Peletier, was een dierenarts die er bijna 30 jaar lang 100% voor de dieren was. Een levensgenieter die van zijn hobby zijn beroep had gemaakt en die sollicitatiegesprekken hield voor de open haard op de praktijk met een glaasje wijn.

geschiedenis dierenkliniek vondelpark