De zomer komt er weer aan en er worden weer warme dagen verwacht. Genieten dus! Om het ook voor uw hond leuk te houden zijn er wel een aantal zaken waar u op moet letten. 

Honden en warmte

Honden zijn gevoelig voor warmte. Ze hebben een vacht die isolerend werkt en kunnen niet zweten zoals wij dat doen. Verkoeling regelen zij via de tong door te hijgen en in mindere mate via de voetzooltjes. Ze kunnen dus minder makkelijk warmte kwijt raken dan mensen. Bij warm weer kan het dus voorkomen dat de lichaamstemperatuur van de hond te hoog oploopt, waardoor zij in een hitteshock terechtkomen. Hierbij is de lichaamstemperatuur zodanig hoog, dat de eiwitten in het bloed en in de celstructuren veranderen waardoor het bloed stroperig wordt. Het bloed kan vervolgens niet goed meer worden rondgepompt, wat kan leiden tot schade aan de organen, hart en hersenen, of zelfs het overlijden van de hond.

Het is moeilijk te zeggen bij welke temperatuur het buiten te warm is voor de hond, dit is namelijk per hond verschillend. Het advies is om boven de 15 graden al allert te zijn. Kijk hierbij naar de omstandigheden; is het bewolkt en staat er een windje, dan is 15 graden geen probleem, maar zit u in de volle zon en uit de wind, dan kan 15 graden voor veel honden al te warm zijn.

Hoe weet je of een hond het te warm heeft?

Honden kunnen het snel te warm krijgen. Dit zie je aan:

 • De hond is hard aan het hijgen en gaat eventueel kwijlen
 • De hond beweegt traag en/of is lusteloos
 • De hond heeft weinig of geen honger
 • De hond gaat braken
 • Het dier voelt heet aan

Hoe weet je of een hond oververhit is?

De normale temperatuur van honden ligt tussen de 38 en 39 graden. Puppy’s hebben een iets hogere temperatuur, namelijk 39,5 graden. Als honden het te warm hebben stijgt de lichaamstemperatuur. We spreken van oververhitting als de lichaamstemperatuur 41 graden of hoger is.

Symptomen van oververhitting (hitteshock) zijn, naast de te hoge lichaamstemperatuur en de symptomen die je ziet wanneer je hond het te warm heeft, de volgende:

 • De hond heeft een te snelle hartslag en ademhaling
 • De slijmvliezen zijn rood
 • De hond heeft het benauwd
 • De hond reageert nauwelijks of niet op prikkels

Wat te doen als een hond oververhit is?

Als uw hond een hitteshock heeft is het noodzaak dat u uw hond zo snel mogelijk helpt met afkoelen:

 • Breng de hond naar een koele, schaduwrijke plek.
 • Koel de hond af door hem of haar nat te maken met stromend water. Let op! Gebruik hiervoor geen ijskoud water, een te groot temperatuurverschil kan bij een hond in shock een hartstilstand veroorzaken. Maak met name de kop, buik, liezen, poten en oren nat. Als de hond even gewend is aan het temperatuurverschil kunt u de hond in zijn geheel nat maken.
 • Indien er een ventilator in de buurt is, gebruik deze dan. Een airco in een auto kan ook. Richt deze met name op de kop, zodat de hond de koele lucht kan inademen en het daardoor warmte kan verdampen via de tong.
 • Houd goed de temperatuur in de gaten, de hond mag ook niet teveel afkoelen. Met name bij kleine honden ligt dit op de loer. Daalt de temperatuur van de hond, stop dan met koelen en droog de hond goed af.
 • Laat de hond kleine beetjes lauw water drinken. Let op: doe dit alleen als de hond bij bewustzijn is.

Indien uw hond in een hitteshock is, of zich heeft bevonden, raadpleeg dan altijd uw dierenarts!

Risicogroepen

Onder honden zijn er bepaalde risicogroepen die extra gevoelig zijn voor warmte. Deze risicogroepen zijn:

 • Oudere honden en pups
 • Honden met overgewicht
 • Honden met een korte snuit, zoals de Franse Bulldog en de Mopshond.
 • Honden met een donkere en/of dikkere vacht
 • Honden met hartaandoeningen en/of longaandoeningen

6 Tips voor honden bij warm weer

Beperk lichamelijke inspanning

Bij warme dagen is het advies de lichamelijke inspanning van de hond te beperken. Laat uw hond niet rennen naast de fiets en maak geen lange wandelingen. Wandel niet op het heetst van de dag, maar in de ochtend of avond en zorg altijd voor voldoende water. Probeer de inspanning van uw hond ook niet te stimuleren, dus ga niet met een bal of stok spelen.

Zorg voor voldoende schaduw en verkoeling

Bij warme dagen is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen voor uw hond te nemen. Creëer voldoende schaduwrijke plekken en zorg ervoor dat er altijd drinkwater aanwezig is. Het is het beste om drinkwater te geven wat op kamertemperatuur is, geen nooit ijskoud water. Daarnaast zijn er diverse hulpmiddelen te koop die uw hond kunnen helpen met het bieden van verkoeling, zoals een speciale koelmat waar zij op kunnen gaan liggen, een koeljas of een koelhalsband.

Laat uw hond nooit achter in de autoWarmte-hond-asfalt-auto

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen; laat uw hond nooit achter in de auto. Men onderschat de snelheid waarmee de temperatuur in een auto kan oplopen.

Ziet u een hond bij warm weer in een (dichte) auto? Kijk of de eigenaar in de buurt is. Kunt u de eigenaar niet vinden? Waarschuw dan zo snel mogelijk de politie en de dierenambulance.

Hondenpootjes en asfalt

Asfalt warmt in de zon ontzettend snel op tot zeer hoge temperaturen. Honden kunnen hun voetzooltjes hieraan dan ook flink verbranden. U kunt de warmte van het asfalt zelf even controleren met uw hand. Houd deze 7 seconde stil erop, wordt dit te warm? Dan is het dus ook te warm voor de voeten van uw hond. Let ook op met ander soort donkere straatstenen en zand.

Huid- en vachtverzorging

De vacht van een hond kan zorgen voor isolatie, zowel tegen warmte als tegen kou. Wel kan het helpen om uw hond regelmatig te borstelen om zo losse haren weg te halen. Op deze manier vermindert de ondervacht waardoor de hond warmte makkelijker kwijt kan raken. Bij honden met een langere vacht kunt u er ook voor kiezen om het korter te scheren in de zomer. Overleg hiervoor eerst met een trimmer of dierenarts, dit is namelijk niet bij alle soorten vacht goed om te doen.

De huid van honden kan, net als bij mensen, door de zon verbranden. Met name plekken waar weinig haar is, zoals de neus, randen van de oren en de buik, zijn hier gevoelig voor. Er bestaat speciale zonnebrand voor honden welke hiertegen kan helpen. Gebruik nooit zonnebrand voor mensen. Dit kan schadelijk zijn als de hond het oplikt of irritatie geven aan de huid.

Blauwalg en botulisme

Heerlijk natuurlijk, zwemmen bij warm weer! Dit is voor uw hond ook zeker een goede manier om af te koelen. Let er wel op dat u uw hond niet laat zwemmen als er sprake is van Blauwalg of Botulisme. Blauwalg kan zorgen voor o.a. maag-darmklachten, irritatie van de huid en irritatie van de slijmvliezen. Botulisme kan leiden tot heftige maag-darmklachten, spierzwakte, verlamming en in sommige gevallen zelfs sterfte. Op de website www.zwemwater.nl kunt u zien waar u en uw hond veilig kunnen zwemmen.

Maak een afspraak als:

Heeft uw hond een hitteshock of heeft uw hond een hitteshock gehad? Wacht vooral niet te lang en maak een afspraak.