De zomer komt er weer aan en er worden weer warme dagen verwacht. Genieten dus! Katten kunnen, net als mensen, soms wel last hebben van deze warmte. Lees hier wanneer uw kat het te warm heeft en wat u kunt doen om dit te voorkomen en te verhelpen.

Katten en warmte

Katten houden van warmte. Het is niet voor niets zo dat ze vaak een lekker plekje zoeken op de verwarming of in de zon. Ze kunnen dan ook erg goed warmte verdragen, maar het kan voor katten soms ook tè warm zijn.

Katten kunnen nauwelijks zweten. De enige plek waar zij kunnen zweten is vanuit hun voetkussentjes. Ze raken dus minder makkelijk warmte kwijt dan mensen. De vacht van een kat kan eventueel ook helpen tegen de warmte, al zal je dit niet gelijk denken. Een vacht werkt namelijk isolerend. In de winter houdt het warmte binnen, in de zomer houdt het warmte buiten.  verkoeling.

Hoe weet je of een kat het te warm heeft?

Als een kat het te warm heeft kunnen ze de volgende symptomen laten zien:

 • Lusteloosheid
 • Rusteloosheid (geen plek kunnen vinden om rustig te liggen)
 • Vermindere eetlust
 • Kwijlen
 • Koorts (normale lichaamstemperatuur is tussen de 38-39 graden)
 • Versnelde ademhaling

Hoe weet je of een kat oververhit is?

Een oververhitting komt gelukkig niet vaak voor bij katten maar het kan wel degelijk gebeuren. Bijvoorbeeld als een kat per ongeluk raakt opgesloten op een terras zonder schaduw of een hete zolder. Symptomen van oververhitting zijn:

 • Lusteloosheid
 • Desoriëntatie
 • Rode slijmvliezen
 • Overgeven en/of diarree
 • Kwijlen
 • Koorts
 • Hijgen

Let op: Indien een kat hijgt is dit een teken dat uw kat direct hulp nodig heeft. Katten hijgen namelijk niet zoals honden om warmte kwijt te raken. Uw kat bevind zich dan al in een kritieke toestand.

Wat te doen als een kat oververhit is?

Indien uw kat een hitteshock heeft is het noodzaak zo snel mogelijk te handelen:

 • Bel direct een dierenarts. Oververhitting is namelijk levensbedreigend.
 • Help de kat met afkoelen. Doe dit niet niet met ijskoud water, maar leg (lauwe) natte handdoeken onder de kat, of tegen de buik. Leg deze niet op de kat. Als de handdoek op de kat ligt dan kan dit juist ervoor zorgen dat ze de warmte niet kwijt kunnen. Maak ook de voetjes en oren nat.
 • Een te grote temperatuurwisseling kan uw kat in shock brengen. Gebruik daarom nooit ijskoud water en gooi bijvoorbeeld niet in een keer een emmer water over uw kat of zet deze onder de kraan.
 • Laat de kat kleine beetjes lauw water drinken. Let op: doe dit alleen als de kat bij bewustzijn is.

Risicogroepen

Zoals eerder gezegd kunnen katten gelukkig over het algemeen erg goed omgaan met warmte, maar toch zijn er bepaalde risicogroepen:

 • Katten met een korte snuit
 • Oudere katten en kittens
 • Katten met overgewicht
 • Katten met hartaandoeningen en/of longaandoeningen

4 Tips voor katten bij warm weer

Beperk lichamelijke inspanning

Bij warme dagen gaan katten vaak uit zichzelf al minder bewegen. Laat dit ook vooral zo. Stel het spelen dus uit tot de koele momenten van de dag. Hiermee voorkom je dat de kat sneller oververhit raakt.

Zorg voor voldoende schaduw en verkoeling

Creëer voldoende schaduwrijke plekken en zorg ervoor dat uw kat zelf de koele plekjes kan opzoeken. Zet bijvoorbeeld de deur van de badkamer open of de kelder, waar het lekker koel is. Zorg er ook voor dat er altijd drinkwater aanwezig is. Zet eventueel bakjes neer op meerdere plekken. Het is het beste om drinkwater te geven wat op kamertemperatuur is. Er zijn eventueel ook hulpmiddelen te koop die uw kat kunnen helpen met het geven van verkoeling, zoals een speciale koelmat waar zij op kunnen gaan liggen.

Katten kunnen ook worden gestimuleerd om zichzelf af te koelen. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door middel van waterspelletjes. Nu zijn katten over het algemeen niet gek op water, maar op deze manier kan het nog wel eens leuk worden. Zo kunt u bijvoorbeeld ijsklontjes of nepvisjes in een teil water doen. Als de katten ernaar hengelen, koelen ze hun pootjes af in het water.

Huid- en vachtverzorging

De vacht van een kat werkt isolerend, zowel tegen warmte als tegen kou. Wel kan het helpen om uw kat regelmatig te borstelen om zo de losse haren weg te halen. Zo wordt de ondervacht dunner en werkt de isolatie beter. Met name bij katten met een lange vacht is dit belangrijk. Scheer uw kat daarentegen nooit zomaar. Overweegt u dit, overleg dan eerst met uw dierenarts of een professionele trimsalon of dit wel goed is om te doen bij uw kat.

De huid van katten kan, net als bij mensen, door de zon verbranden. Met name witte katten of katten met witte oren zijn extra gevoelig voor verbranding. U kunt de oren insmeren met een zonnebrandcrème speciaal voor huisdieren. Let hierbij ook op het neusje. Bij witte katten zijn deze vaak ook erg dunbehaard en daardoor gevoelig voor zonnebrand. Wanneer de zon het sterkst is, adviseren wij u om, indien mogelijk, uw kat binnen te houden.

Let op met open ramen

Helaas komt het vaak voor dat katten uit het raam vallen van een grote hoogte of dat ze klem komen te zinnen in een kiepraam, met in sommige gevallen sterfte als gevolg. Wees hier daarom altijd alert op. Er bestaan speciale beschermingen voor katten die u tussen de opening van het kiepraam kan plaatsen, zodat zij hier niet in klem kunnen komen te zitten

Maak een afspraak als:

Heeft uw kat een hitteshock of heeft uw kat een hitteshock gehad? Wacht vooral niet te lang en maak een afspraak.